Dan Braniteljica 2016

Udruga “Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije” i njen Ogranak Vukovar, dana 04. lipnja 2016.god. organizirale su prvi puta “Dan braniteljica Vukovarsko-srijemske županije”, okupljanje zena-braniteljica, sudionica obrambenog Domovinskog rata.

 
Prvo okupljanje zena-braniteljica organizirano je u vojarni “5.gardijske brigade “Slavonski sokolovi” u Vinkovcima pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, a samo održavanje navedenog događaja financijski je pomoglo Ministarstvo branitelja. Mora se naglasiti, da je na inicijativu djelatnika 3.gombre, desetnika Ive Orsolića, sam protokol odrade u svečanom tonu te je u kratkom programu, kod spomenika “Sokolovima”, himnu u akapela izvedbi otpjevao Josip Paulić, pročitane su dvije pjesme, položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i nestale branitelje, a posebno za žene braniteljice. Molitvu odrješenja kao i misno slavlje vodio je fra Mato Vincetić.

 
U svom pozdravnom govoru, Predsjednica UBDRVSZ, Ljiljana Poje navela je iz kojih sve brigada dolaze žene braniteljice: 204 brigada vukovarskih veterana, 204. “A” brigada, 124. brigada, 109., 10. i 11. domobranske pukovnije, MUP-a RH, 1., 3. i 5. gbr., ratnog saniteta, HOS-a i dr. postrojbi.
Izaslanik Predsjednice RH bio je g. Zoran Marunček, izaslanik Ministra branitelja- g. Nenad Luanin, izaslanik NGSOSRH-brigadni general Denis Tretinjak, izaslanik župana-g.Ilija Cota, izaslanik gradonačelnika grada Vukovara-g.Zlatko Zaoborni i g.Mato Dudić. Ispred Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara vijenac su položili g.Franjo Soljić, gda.Dubravka Banozić i gda. Sandra Milić, a ispred Memorijalnog centra Dom.rata izaslanica je bila Tamara Rupčić uz nazočnost brigadira Petra Cavara i dr. djelatnika centra.
Samom događaju, a na veliko oduševljenje i poradi same inicijative za organizacijom samog dana odazvale su se i žene braniteljice iz cijele RH. Nazočile su tako braniteljice 3.gbr.-kune, 4.gbr.-paukovi, 5.gbr.-sokolovi, 9.gbr.-vukovi, 108.br., iz Gospica, Pakraca itd.

 
Nakon misnog slavlja održanog u kapeli “Sv.Ivana Kapistrana”, kapelanija “Kraljica Svete krunice i Sv.Ivana Kapistrana”, druženje se nastavilo na “Pikovom stanu” blizu Vinkovaca, gdje su žene-braniteljice i uzvanici uz ručak nastavili druženje.

fb_img_1471378413673
Sam događaj upotpunjen je i glazbom, pjesmom i pravim veseljem kakvo samo žene znaju napraviti, a usput rodile su se nove ideje, dogovorili susreti i razmijenili kontakti.
Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su omogućili, podržali i pomogli u ostvarenju ove naše ideje. Također se zahvaljujemo i našim članicama koje su vrijedno radile za ostvarenje novog cilja.