1. Okrugli stol

U organizaciji Udruge braniteljica Vukovarsko-srijemske županije i vukovarskog Područnoga centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, u Kongresnoj dvorani Ružičkine kuće održan je 21. listopada 2011. okrugli stol na temu „Uloga braniteljica u Domovinskom ratu“. Na skupu koji je bio pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, sudjelovale su članice udruge, hrvatske braniteljice Larisa Janičev-Stojanović iz Vukovara i Verica Marunček iz Vinkovaca te mr. sc. Zoran Komar, državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, fra Ante Perković, „ratni“ župnik župe sv. Josipa Radnika u Borovu naselju (Vukovar 2), dr. sc. Josip Jurčević iz Instituta Pilar i dr. sc. Dražen Živić iz Područnog centra Instituta Pilar u Vukovaru.

Nedovoljne prepoznatljivosti doprinosa

Cilj skupa je bio aktualizirati problem, u široj javnosti pa i u braniteljskim zajednicama, nedovoljne prepoznatljivosti doprinosa hrvatskih braniteljica obrani Hrvatske u nametnutom joj ratu i srbijanskoj oružanoj agresiji, u čijem se temelju, zapravo, „krije“ nedovoljna ili skromna činjenična i spoznajna razina toga doprinosa. Također, skupom se željela istaknuti važnost znanstvene raščlambe uloge hrvatskih braniteljica u obrani Domovine, kao prinosa vrednovanju i sintezi ukupnih povijesno-političkih, vojnih, društvenih, demografskih, žrtvoslovnih, humanitarnih, pravno-sudbenih i drugih aspekata rata za slobodu, državnu neovisnost i demokraciju u Hrvatskoj. Sudionici skupa su naglasili i nužnost prikupljanja svjedočanstava neposrednih sudionika i sudionica Hrvatskoga domovinskog i obrambenog rata.

U bogatoj i na trenutke polemičnoj raspravi upozoreno je na potrebu sustavnijih i potpunijih istraživanja i tumačenja jer se jedino na taj način približavamo punoj istini o događajima, uzrocima, akterima i posljedicama iz nedavne hrvatske prošlosti. Tako ujedno i čuvamo uspomenu na obranu Domovine i za sljedeće naraštaje.